Het Indymedia Syndicaat

Het Indymedia Syndicaat

Links propagandanetwerk

Indymedia Nederland biedt een platform aan linkse activisten, krakers en anarchisten. Op de website worden directe acties en demonstraties aangekondigd, en wordt draagvlak gecreëerd voor subversieve en gewelddadige activiteiten. 

De modus operandi van Indymedia is dat iedereen mag publiceren, maar dat artikelen en reacties achteraf worden gemodereerd. Dat betekent dat gehandhaafde artikelen per definitie worden goedgekeurd c.q. gedoogd door Indymedia.

In het verleden zijn op Indymedia regelmatig artikelen verschenen over sabotage, brandstichting, bekladdingen, kraakacties en andere illegale activiteiten. Ook worden er personen aangevallen, adressen geplaatst en mensen thuis belaagd, zoals in onderstaande voorbeeld (indymedia.nl/node/23847). 

En afgelopen week werd nog uitgebreid en trots verslag gedaan van het in brand steken van treinticketautomaten op een station in Den Haag (indymedia.nl/node/48766). 

Het is duidelijk dat Indymedia Nederland een lange historie heeft van geweldsverheerlijking en het faciliteren van linkse activisten die geweld niet schuwen. Medio december kwam daar een 'aanval' op Vizier Op Links bij. 

Indymedia & Vizier Op Links 

Op 15 december 2020 verscheen een artikel op Indymedia waarbij de schrijver iemand foutief aanwees als de persoon achter Vizier Op Links. Het artikel staat bol van de aannames en ongefundeerde beweringen. De persoon in het artikel heeft niets te maken met Vizier Op Links, behalve dat hij als commerciële partij diensten (via een tussenpartij) heeft verkocht aan Vizier Op Links. 

Als gevolg van dit stuk is de hoofdpersoon en diens familie bedreigd en geïntimideerd. In de reacties onder het artikel en op social media verschenen de volledige adresgegevens, foto's van de woningen, telefoonnummers, foto's van familieleden en foto's van de 'hoofdpersoon' (indymedia.nl/node/48727). En als kers op de taart hebben wij de website moeten verhuizen naar een andere webhost. 

Moderators van Indymedia haalden kritische reacties weg en lieten reacties met bovengenoemde informatie staan. Indymedia is dus verantwoordelijk, aansprakelijk en medeplichtig aan het publiceren van deze gegevens. Dat was een inschattingsfout. 

When they go low, we go lower.  

Rob Stout

Robert Dick Leendert Stout, roepnaam Rob Stout, is 30 augustus 1968 geboren in Westerschouwen in Zeeland. Rob staat in het handelsregister sinds 8 juli 2002 ingeschreven als secretaris van de Stichting Vrienden van Indymedia. Hij is dus al ruim 18 jaar verantwoordelijk voor de stichting en medeverantwoordelijk voor alle linkse propaganda die op Indymedia verschijnt.

Rob deed 7 jaar over zijn studie Electrotechniek in Delft en begon na zijn studie met zijn eigen bedrijfje. Volgens het uittreksel registreerde hij op 20 januari 1998 samen met een vennoot een VOF genaamd Testudo.

Dit is belangrijk omdat we Testudo ook terugvinden op zijn cv op Linkedin en dus zeker weten dat het om 'onze' ongezellige Rob gaat. Testudo werd 3 jaar later weer ontbonden, op 28 juni 2001.

Hierna had Rob een aantal banen in de IT, om uiteindelijk bij SWIFT te belanden in Zoeterwoude. Daar is Rob, volgens zijn Linkedin profiel, 'Application Support Engineer'. SWIFT is een belangrijk orgaan in het internationaal betalingsverkeer, dus het is zeer de vraag of SWIFT enthousiast wordt van de nevenactiviteiten van Rob.

Rob komt oorspronkelijk uit Alphen aan den Rijn, maar hieronder zien we een vreemde uitnodiging voor een housewarming voor zijn huis in Amsterdam.

Rob heeft korte periodes in Delft en Alphen aan den Rijn gewoond, maar staat tegenwoordig nog steeds ingeschreven op bovenstaand adres, de Boetzelaerstraat 67 in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Rob hanteert meestal zijn volledige initialen R. D. L. Stout, zo staat hij ook in de telefoongids. 

Arjan Evers

Arjan Joris Evers, geboren op 3 mei 1975, staat sinds 27 mei 2002 ingeschreven als penningmeester van de Stichting Vrienden van Indymedia. Hij is dus al ruim 18 jaar financieel verantwoordelijk voor de stichting en medeverantwoordelijk voor het faciliteren van het linkse propagandakanaal van Indymedia Nederland. 

De stichting achter Indymedia staat ingeschreven op het woonadres van Arjan, de Wagenstraat 12 in Amsterdam. Dit is een huurwoning die eigendom is van Stadsgoed N.V.

Naast zijn penningmeesterschap voor Indymedia is Arjan betrokken bij een aan Indymedia gelieerde stichting (SBIP) en een eetcafé in Amsterdam genaamd de Rijncantine (www.rijncantine.nl). Deze eetgelegenheid, voorheen bekend als Restaurant Cornucopia, is sinds 1 april eigendom van Arjan. Het eetcafé is gevestigd op de Trompenburgstraat 147 in Amsterdam. 

We vinden de naam van Arjan ook terug onder een petitie tegen 'De Ontruiming van de Kalenderpanden'. Dat zijn een aantal panden in de buurt van Artis, op hemelsbreed een kilometer afstand van de woning van Arjan. Arjan heeft deze petitie ondertekend namens 'Nederland Bekent Kleur'. de links-activistische organisatie van René Danen. 

Het bankrekeningnummer dat Indymedia opgeeft op de website (NL41 PSTB 0009 4321 53) is niet in gebruik, ook niet als PST wordt vervangen door ING. Via onderstaande (prominente) oproep op de website kan Indymedia dus onmogelijk donaties ontvangen. 

Dat verklaart misschien ook waarom de Deutsche Bahn geen rechtszaak voerde tegen Stichting Vrienden van Indymedia, maar tegen de gelieerde stichting SBIP. Bij 'De Vrienden' valt waarschijnlijk niets te halen. Het domein indymedia.nl staat echter wel op naam van de Stichting Vrienden van Indymedia, niet op naam van SBIP. 

Stichting ter bevordering van informatie en publiciteit (SBIP)

Zoals gezegd, toen Deutsche Bahn een rechtszaak begon tegen Indymedia (die Indymedia verloor), werd niet de Stichting Vrienden van Indymedia gedagvaard, maar de Stichting ter bevordering van informatie en publiciteit (www.sbip.nl).

Destijds in 2002 nog gevestigd in Rotterdam, is deze stichting inmiddels gevestigd aan de Pesthuislaan 16 in Amsterdam. In deze stichting zien we opnieuw Arjan Evers (ditmaal als secretaris), maar ook twee andere individuen: Michael Kollmer en Sebastian Stellingwerff. 

Zowel Kollmer als Stellingwerff hebben werk verricht voor het Transnational Institute, een linkse denktank uit Amsterdam.

Sebastian Stellingwerff