Jack van Lieshout, van gewelddadige kraker naar subsidiebietser

Jack van Lieshout, van gewelddadige kraker naar subsidiebietser

Jack van Lieshout was in de jaren ’80 een vooraanstaande en gewelddadige linkse activist in Amsterdam en betrokken bij de aanslag op het hotel in Kedichem. In dat hotel was op dat moment een partijbijeenkomst bezig van verschillende stromingen van de Centrum Democraten van Hans Janmaat. In dit artikel kijken we naar de handel en wandel van Van Lieshout tijdens de aanslag en in de jaren daarna. 

De aanslag in Kedichem

Jack van Lieshout is één van de ongeveer 200 mensen die op 29 maart 1986 met een lange colonne gehuurde busjes afreist naar Kedichem. Vanuit het hele land worden militante krakers en links-radicale activisten opgetrommeld om zich aan te sluiten bij de belaging van het hotel Cosmopolite, waar op dat moment een vergadering begon van de Centrumpartij / Centrumdemocraten.

Het doel van deze vergadering was om een aantal plooien in de partij glad te strijken. Een grote groep linkse activisten wilde koste wat kost voorkomen dat de partij van Janmaat een toekomst zou hebben, en dat is succesvol voorkomen. Er werd brand gesticht, en Wil Schuurman, de secretaresse van Janmaat, raakte zwaar gewond. De partij werd gedecimeerd. 

De toenmalige BVD had een zeer slechte informatiepositie, zo blijkt uit de verslagen: ‘Wij vernamen het exacte actiedoel pas in een zeer laat stadium’. Er was dus nauwelijks politie of andere bescherming aanwezig. De politie-eenheden die aanwezig waren konden niet ingrijpen en moesten toezien hoe het hotel werd belaagd. Bewapend met kettingen, stokken, brandbommen en rookbommen en vermomd met integraalhelmen, had de groep vrij baan om het hotel in de as te leggen en de aanwezigen te bekogelen.

Zo kon het gebeuren dat in Kedichem een geweldsexplosie plaatsvond waarbij Wil Schuurman, de secretaresse van Hans Janmaat, dusdanig zwaargewond raakte dat zij haar been verloor.

Van Lieshout gaat vrijuit 

Jack van Lieshout is nooit veroordeeld voor zijn prominente rol bij de aanslag. In de jaren ’80 was de rechterlijke macht nóg linkser dan zij nu is: zo is Janmaat meerdere malen veroordeeld voor onschuldige uitspraken die hedendaags gemeengoed zijn, zoals ‘we schaffen de multiculturele samenleving af’. Daarom zijn er, ondanks het feit dat er ruim 200 mensen betrokken waren, er uiteindelijk slechts vier mensen veroordeeld met zeer lage straffen. 

Van Lieshout heeft nooit een geheim gemaakt van zijn betrokkenheid bij de aanslag en spreekt hier met ‘gepaste trots’ over. In een interview in 2014 sprak Van Lieshout met Fons de Poel. De conclusie: geen spijt en geweld is soms gewoon nodig. 

Gewelddadig sleutelfiguur in de Staatsliedenbuurt

Naast zijn rol bij deze aanslag was Jack van Lieshout een zeer prominent figuur, actief ‘deelnemer’ en coördinator van de Amsterdamse krakersrellen in de jaren ’80, in onder andere de Staatsliedenbuurt, het toenmalige krakersbolwerk (hier woont Van Lieshout nog steeds).

Samen met zijn kameraad Theo van der Giessen begint Van Lieshout een 'onderzoeksgroep’ om de eigen beweging te waarschuwen voor infiltranten: "Wij willen eerst en vooral alle kwalijke abcessen en excessen van deze beweging buiten gevecht stellen". Met onderstaande 'verradersaffiche' worden een aantal mensen vogelvrij verklaard in het Amsterdamse milieu.

Deze actie zet kwaad bloed bij de rest van de beweging en onder andere de auto’s van Van Lieshout en Van der Giessen worden door tientallen krakers gemolesteerd. In die tijd wordt Van Lieshout ook gearresteerd op verdenking van verboden wapenbezit, maar hij wordt kort daarna weer vrijgelaten. 

Hoe gaat het nu met Jack van Lieshout?

Jack van Lieshout is ondanks zijn schimmige, criminele verleden tegenwoordig een succesvol ondernemer in Amsterdam. Daar is hij een van de grootste fietsenstalling-exploitanten van de hoofdstad. Zoals gezegd woont Van Lieshout nog steeds in de Staatsliedenbuurt. Daar is hij overbuurman van een van de bestuurders van Indymedia, Rob Stout, die ook in de Van Boetzelaerstraat woont.

Van Lieshout heeft met verschillende b.v.’s, die allen staan ingeschreven op zijn huisadres in de Van Boetzelaerstraat, een imperium van meer dan 20 fietsenstallingen opgebouwd, geregistreerd onder de naam De Baron. Via deze constructie werkt hij ook samen met de gemeente Amsterdam. De stallingen worden geëxploiteerd via stallingamsterdam.com

Zo kreeg hij in 2018 bijna 60.000 euro om twee stallingen te renoveren. En, zo zegt Van Lieshout over het regelen van subsidies bij de gemeente: ‘Groot Wassink houdt van zelfbeheer. Dan schrijf ik mijn voorstellen en subsidieaanvragen die kant op. Het wordt steeds moeilijker om geld binnen te halen. Maar als je het politieke spel weet mee te spelen, valt er veel te halen.’

Links activisten maken altijd weer carrière

Het is overduidelijk dat het problematische verleden van Van Lieshout hem absoluut geen problemen oplevert in de stad. Sterker nog, hij staat nog steeds bekend als ex-kraker en maakt gebruik van zijn bestaande netwerk in de stad, bij burgers en bij het bestuur, om zijn fietsenstallingen te slijten.

Dat hij bij zeer gewelddadige acties betrokken was, is in Amsterdam voor niemand een probleem. Voor Rutger Groot Wassink is dit waarschijnlijk zelfs een pré. Jack van Lieshout is exemplarisch voor hoe linksextremisme als kwajongensachtig 'activisme' wordt afgedaan, en er altijd met een schone lei opnieuw wordt begonnen.

Én hoe gewelddadige, linkse activisten zich al decennia onaantastbaar wanen in Nederland, mede omdat de media voor deze kant van het politieke spectrum best wel wat sympathie kunnen opbrengen. Brandstichting zien we door de vingers, een sticker haalt de voorpagina's. 

 

Gelezen? Delen en retweeten! Gebruik de knoppen hieronder
Kom ook naar Telegram
Posted on