Linkse Activisten Tours: Volkert van der Graaf

Linkse Activisten Tours: Volkert van der Graaf

In deze editie van Linkse Activisten Tours: Volkert van der Graaf

Altijd al willen weten hoe een moordenaar woont? Dit is een buitenkans. Volkert van der Graaf heeft twee woningen, in Apeldoorn en Harderwijk, waar hij afwisselend gebruik van maakt.

Hoofdverblijf in Apeldoorn

We beginnen in Apeldoorn, aan een drukke kruising bij Kanaal Noord. Van der Graaf huurt hier de bovenverdieping van een hoekwoning van de gemeente Apeldoorn. Hoewel de woning in slechte staat verkeert, is het wel een karakteristiek pand. Met vrij uitzicht vanaf de eerste verdieping kan Volkert in alle privacy genieten van het passerende verkeer.

Een saillant detail is dat de woning zich pal tegenover het UWV bevindt en naast café de Oude Haven. Ook wordt Volkert regelmatig door buurtbewoners gespot als hij aan het hardlopen is. In de omgeving is het een publiek geheim dat Van der Graaf op deze locatie verblijft. De Stentor heeft er ook een uitgebreid verhaal over gemaakt. 

Om 900 euro bijstand op te kunnen strijken heeft Van der Graaf na zijn vrijlating een woning gekregen van toenmalig burgemeester John Berends. De burgemeester schreef in een brief aan de bewoners: 'Net als iedere Nederlander heeft ook Van der Graaf recht op een woning. Een rustige en stabiele woonomgeving draagt in mijn ogen bij aan de re-integratie van Van der Graaf'. 

Verblijf in Harderwijk

Ook deze woning heeft meer dan genoeg ruimte. Het is een nette eengezinswoning met stenen bijgebouw en diepe tuin. De woning wordt op dit moment voornamelijk bewoond door Petra Lievense. Volkert is wisselend aanwezig, meestal een paar dagen per week. 

Direct bij aankomst bij deze woning zal het u opvallen dat deze woning goed beschut ligt in een rustige straat. Hierdoor is de woning mooi vrij gelegen en ook vanuit de woonkamer heeft u geen inkijk. De ligging centraal in Harderwijk is ideaal te noemen. Zo bereikt u per fiets of auto binnen enkele minuten de bossen van de Veluwe en het centrum van Harderwijk, waar Van der Graaf ook regelmatig boodschappen bij de Albert Heijn, zoals te zien op deze foto. 

Verdere bijzonderheden zijn een stenen bijgebouw, waar de recherche ooit een ‘explosiegevaarlijke combinatie van chemicalien’ aantrof tijdens een onderzoek. Beide bewoners zijn hiervoor aangehouden maar nooit veroordeeld. Dit is ook het huis waar Volkert zijn vuurwapen regelde en de moord op Pim Fortuyn voorbereide.

De eigenaar van de woning verhuurt het pand aan Van der Graaf en Lievense. Het is het enige huurhuis in de straat. Op het dak liggen zonnepanelen, een erfenis van de handel van Petra Lievense, zij was een korte tijd handelaar in zonnepanelen. 

Het is duidelijk dat Volkert van der Graaf na de moord op Fortuyn weer prima is geland in Nederland. 

Gelezen? Delen en retweeten! Gebruik de knoppen hieronder
Kom ook naar Telegram
Posted on