Léonie de Jonge (RUG) verspreidt desinformatie in een uitzending over desinformatie

Léonie de Jonge (RUG) verspreidt desinformatie in een uitzending over desinformatie

Op de NPO werd op 18 april een aflevering uitgezonden van Medialogica, over het uitzenden van 'extreme geluiden'. Wat 'extreem' precies betekent, wordt nergens expliciet uitgelegd of duidelijk gemaakt. Er wordt vooral een sfeer neergezet, waarbij Willem Engel, Baudet, Wilders, Vlaams Belang en anderen op één hoop worden gegooid. 'Het Foute Uur' maar dan voor 'serieuze journalisten'. 

Léonie de Jonge wordt in de uitzending opgevoerd als één van de centrale objectieve experts op het gebied van invloed van de media op de politiek. Deze wetenschapper is al eerder opgevallen in een interview dat zij gaf aan het NRC na de verkiezingen. Daarin beweerde zij dat er een verband is tussen zetelwinst van 'radicaal rechts' en de aandacht die zij kregen in de media: 

In het artikel in het NRC wordt een nietszeggend grafiekje geplaatst dat het punt van De Jonge zou moeten onderbouwen, maar dat niet doet. Ook in de uitzending van Medialogica doet De Jonge alleen een beroep op haar zelf aangemeten autoriteit als wetenschapper.

Het aloude 'We weten dat..', waar wetenschappers graag hun zinnen mee beginnen, wordt voorspelbaar van stal gehaald. Maar waar haalt De Jonge nu eigenlijk deze wijsheid vandaan? 

Onderzoek bewijst tegendeel

Uit een onderzoek uitgevoerd door de VU en Beeld en Geluid, waarvan alleen de eerste resultaten data zijn gepubliceerd, blijkt namelijk helemaal niet dat de rechts-populistische partijen veel of relatief veel aandacht zouden krijgen.

De site over het onderzoek is goed verborgen en nauwelijks vindbaar met zoekmachines. Toch heeft de NOS er dit framende artikel over weten te publiceren, maar dat even terzijde. 

Uit het onderzoek blijkt dat het partijdeel van 'radicaal rechts' of 'populistisch rechts' verreweg het minste aandacht heeft gekregen in de aanloop naar de verkiezingen. Volgens Léonie de Jonge heeft 100+ uur van de populistische oppositie dus een enorme invloed ten opzichte van de 1850+ uur van de andere stromingen. Die 100+ uur noemt Léonie de Jonge 'buitenproportioneel veel'.

Léonie de Jonge sluit de uitzending ook weer af met een uitglijder: 'bedreigingen en intimidatie is de consequentie van de normalisering van het radicaal-rechtse gedachtegoed'. Haar uitgangspunt is dus dat alle uitwassen van de toegenomen polarisatie voor rekening komen van 'radicaal rechts'.

Let op: deze bewering wordt in geen enkel onderzoek hard gemaakt. Dit is haar particuliere mening, verkondigd als wetenschap. 

Gelezen? Delen en retweeten! Gebruik de knoppen hieronder
Kom ook naar Telegram
Posted on