Willem Schinkel, het extreemlinkse brein achter BIJ1

Willem Schinkel, het extreemlinkse brein achter BIJ1

"Je moet vooral niet het idee hebben dat je met ‘goede gesprekken’ iets gedaan kan krijgen." - Willem Schinkel

Aan de linkerzijde van links bevindt zich de partij die de meeste mensen kennen van Sylvana Simons en Gloria Wekker. Dat heeft een reden: in deze kringen is het niet bon-ton om blanke mannen naar voren te schuiven.

Daarom gebruikt BIJ1 graag Gloria Wekker zoals de zwarte burgerrechtenbeweging Rosa Parks gebruikte in de VS: een 'knuffelbare' poster girl die populair is bij de achterban. Ironisch genoeg (en helaas voor de BIJ1-achterban) is hét intellectuele zwaargewicht en de partij-ideoloog van BIJ1 wél een blanke man van middelbare leeftijd: Willem Schinkel. 

Schinkel weet tot nog toe feilloos onder de radar te blijven van de meeste oude media. Als Schinkel mag verschijnen in de media, dan is dit niet vanwege zijn BIJ1-betrokkenheid, deze wordt meestal zelfs verzwegen. Schinkel zit onder het kaartje 'spannende afwijkende mening' in de kaartenbak van de oude media. Daarnaast eisen andere figuren zoals Sylvana veel media aandacht op.

Deze rol achter de schermen voor Schinkel lijkt ook onderdeel van de campagnestrategie, hoewel er op dit moment nog weinig zichtbaar is van een campagne (BIJ1 is nog bezig met fondsenwerven terwijl de verkiezingen over 6 weken zijn).

Onder de radar

Hoewel Schinkel al meerdere boeken op zijn naam heeft staan en werd geïnterviewd in Zomergasten, is hij zeer onbekend bij het grote publiek, en zelfs bij het publiek van Vizier Op Links (Schinkel kreeg slechts 3,8% van de 1205 stemmen voor de 2020 Sneevliet-verkiezing).

Schinkel is niet ijdel en is relatief weinig in de publiciteit: eind vorig jaar werd er een recensie door Schinkel geschreven in het NRC, waarbij hij werd aangeduid als 'medewerker'. Navraag leerde ons dat het daadwerkelijk om 'onze' Willem Schinkel gaat. Daarnaast heeft Schinkel een vrij prominente plaats op de Erasmus universiteit, waar hem geen strobreed in de weg wordt gelegd om zijn radicale ideeën te verspreiden en te botvieren op studenten. 

Schinkel is coördinator van de EPI-master waarbij hij zijn eigen instituut 'een structurele component van anti-zwart-racisme, witte superioriteit en kolonialisme' noemt. Schinkel provoceert terloops zijn eigen bestuurders met de uitspraak ‘Het College van Bestuur oproepen tot actie leidt tot helemaal niets’. Hij is duidelijk op zijn plek en waant zich onaantastbaar in Rotterdam. 

De persoon Schinkel

In zijn Zomergasten-interview moest Schinkel toegeven dat hij tijdens zijn jeugd ernstig gepest werd en tot laat in zijn studententijd geen vrienden had. Een patroon dat we vaker zien bij linkse underdogs: jeugdtrauma's worden overgecompenseerd in politieke zin ("iedereen gelijk, whatever it takes"). Het jongere broertje van Willem, Anders Schinkel, is docent bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. 

Schinkel bij Zomergasten in 2008

Willem woont samen met zijn vrouw in de Beatrijsstraat in Rotterdam, waar zowel hij, maar vooral zijn vrouw er bekend om staan de buurtbewoners geen blik waardig te gunnen. Schinkel is getrouwd met Marguerite van den Berg, een 'wetenschapper' die afstudeerde bij een andere extreemlinkse wetenschapper, Jan Willem Duyvendak van de UvA.

Marguerite was ten tijde van haar eigen dissertatie al samen met Schinkel, en bedankte hem uitvoerig in haar voorwoord. Ook citeerde ze hem ruim tien maal in haar eigen stuk. 

De buitendemocratische ideeën van Schinkel

Wie zich daadwerkelijk verdiept in de ideeën van Schinkel herkent een zuivere anarchocommunist. Schinkel is socioloog van beroep, ongeveer de minst wetenschappelijke wetenschap denkbaar, en vanuit dat denkkader heeft hij zeer radicale methoden voor ogen om maatschappelijke problemen het hoofd te bieden. 

"D66 is ook in niets fundamenteel verschillend van extreemrechts. En GroenLinks is dat ook" - Willem Schinkel

Schinkel wil het systeem niet legitimeren door ermee in gesprek te gaan, Schinkel wil een revolutie en het systeem omver werpen. Hij noemt dit zelf 'radicale democratie', maar dat is een understatement van jewelste. Uit niets blijkt dat Schinkel een democraat is.

In een interview met Trouw over de avondklokrellen zegt Schinkel: "Die rellen zijn een hoopvol teken, eindelijk wordt de macht getart" en noemt hij plunderen "constructieve arbeid". In een ander krankzinnig interview met NieuwWij van vorig jaar betoogt Schinkel: "Het gaat bij antiracisme of anti-kapitalisme niet om het gesprek of het debat. De liberale politiek wil alles daartoe reduceren." en "Ik denk vooral dat mensen die fundamentele verandering nastreven zich niet zoveel moeten aantrekken van het systeem." en "Je moet vooral niet het idee hebben dat je met ‘goede gesprekken’ iets gedaan kan krijgen.".

De rol van Schinkel bij BIJ1

Zoals gezegd heeft Schinkel een vooraanstaande rol bij BIJ1. Hij schreef (grote) delen van het partijprogramma en schreef bovendien een 18 pagina-tellende motivatie waarom BIJ1 het programma niet heeft laten doorrekenen door het CPB.

Bij een partij als BIJ1 ben je al snel een hoogvlieger als je naar de kieslijsten kijkt, maar Schinkel zou bij menig linkse partij tot de betere ideologen behoren. Schinkel heeft met BIJ1 een perfect vehikel gevonden om zijn communistische, anti-kapitalistische ideeën aan de man te brengen. In zijn interviews laat Schinkel het vrij duidelijk doorschemeren: BIJ1 is niet geïnteresseerd in deelname maar in disruptie.

Op deze manier kan BIJ1 een belangrijke functie krijgen om door middel van metapolitiek het Overton-venster te beïnvloeden aan de linkerzijde. We zien nu al vele, innige lijntjes lopen tussen BIJ1 en KOZP en BLM. En het wordt nu al zichtbaar dat partijen als Groenlinks en PvdA zich behoorlijk laten beïnvloeden door de woke-brigade, waarvan BIJ1 een belangrijke aanjager is. En binnen die functie speelt Schinkel een provocerende en bepalende rol.

Potentieel één van de gevaarlijkste politiek actieve personen van dit moment, met nog een lange carrière voor zich. 

Gelezen? Delen en retweeten! Gebruik de knoppen hieronder
Kom ook naar Telegram
Posted on